Recepty Slavnostní paštika se slaninou
Slavnostní paštika se slaninou
| Obtížnost: snadné |
| Počet porcí: 6 |
| Doba přípravy: 40 minut |
| Doba vaření: 45 minut |
Ingredience
INGREDIENCE
500 g drůbežích jater (mohou být krůtí, kuřecí, kachní nebo mix)
280 g cibule
2 + 1 stroužek česneku
200 g slaniny
200 – 250 ml červeného nebo bílého vína
150 ml smetany
100 g másla
snítka tymiánu
špetka muškátového oříšku
čerstvě mletý pepř
sůl
Postup přípravy
Cibuli a 2 stroužky česneku oloupeme a nakrájíme nahrubo.
V širší a vyšší pánvi rozehřejte 1 PL másla nebo přepuštěného másla a při nízké teplotě pomalu karamelizujte cibuli. Cibule by měla povolit a postupně začít hnědnout, tedy karamelizovat.
Tento proces bude trvat cca 10 – 15 minut minut.
Hotovou cibuli dáme z pánve bokem na připravený talíř. Na stejné pánvi dozlatova orestujeme na kostičky nakrájenou slaninu.
Jakmile je slanina opečená lehce do hněda, vrátíme zpět cibuli a přidáme česnek, tymián a krátce, již při vyšší teplotě, zarestujeme, aby přidané se suroviny rozvoněly.
Poté přidáme očištěná, omytá a osušená játra a zprudka opečeme.
Jakmile jsou játra ze všech stran opečená, pánev zalijeme červeným vínem. Teplotu opět snížíme a necháme max. 5 minut probublávat.
Poté přidáme sůl, pepř, muškátový oříšek, zalijeme smetanou a necháme tekutinu lehce zredukovat a zhoustnout.
Stáhneme z plotny, vhodíme do pánve máslo a za stálého míchání ho necháme ve směsi zcela rozpustit.
Vyndáme stonky z tymiánů a směs přesuneme do mixéru spolu s posledním stroužkem oloupaného česneku. Mixujeme do podoby hladkého krému. Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.
Paštiku můžeme nechat jako hladký krém nebo do ní lze přidat opečenou slaninu navíc nebo třeba sušené brusinky.
Hotovou paštiku přesuneme do jednotlivých malých skleniček. Seshora každou sklenici polijeme vrstvou rozpuštěného másla tak, aby paštika nebyla vidět a nedostával se k ní vzduch.
Máslo lze posypat libovolnými bylinkami nebo sušeným ovocem.
Paštiku necháme vychladit a zatuhnout v lednici. Dále pak skladujeme v lednici.
Fotogalerie