Recepty Velikonoční jidáše
Velikonoční jidáše
| Obtížnost: snadné |
| Počet porcí: neuvedeno |
| Doba přípravy: 150 minut |
| Doba vaření: 12 minut |
Ingredience
600 g hladké mouky
125 g mléka
125 g smetany ke šlehání
20 g čerstvého droždí (7 g sušeného droždí)
100 g změklého másla
60 g cukru
30 g medu
1 vejce
1 žloutek
5 g soli
bílek na potření
troška citronové kůry nebo muškátového oříšku kvůli vůni, nové koření, hřebíček nebo rozinky k dozdobení
Postup přípravy
Do mísy robota si dáme mouku, droždí, sůl. Promícháme a přidáme zbylé suroviny a koření podle chuti. Pokud máte po ruce čerstvé droždí, z celkového množství mouky a mléka si odebereme 2 lžíce od každého, promícháme s nadrobeným droždím v jednolitou kašičku a necháme na teplém místě, dokud se směs nerozbublá.
Vložíme hnětací hák a hněteme asi 10–12 minut, dokud nedosáhneme krásně pružného těsta konzistencí podobného modelíně.
Těsto přikryjeme fólií nebo víkem a necháme zrát v teple asi 60 minut, nebo dokud se nezdvojnásobí. Možná je také varianta kynutí v lednici, když chcete jidášky čerstvé ráno a nechcete vstávat zbytečně brzy.
Těsto si rozdělíme po 50g kouscích a z každého uválíme pramen, ze kterého následně upleteme různé tvary. Pokud chcete mít tvarování obzvlášť jednoduché, necháme rozdělené kousky vychladit 20 minut v lednici.
Vytvarované jidášky vyložíme na plech vystlaný pečicím papírem, zakryjeme a necháme kynout v teple při zapnuté žárovce asi 30 minut, nebo dokud viditelně nezvětší svůj objem (z těsta kynutého v chladu kynou pomaleji, v každém případě se řiďte spíš vzhledem než časem). Plechy v průběhu kynutí prostřídáme.
Troubu si nastavíme na horkovzduch s připařováním a necháme předehřát na 200 °C. Dospod trouby vlijeme asi 2 dcl vody.
Jidášky postříkáme vodou z rozprašovače a pomašlujeme bílkem rozšlehaným se lžící vody nebo mléka.
Po dosažení tepoty vložíme plechy s vytvarovaným pečivem a pečeme 10–12 minut. Podle potřeby teplotu snížíme na 180 °C nebo prostřídáme plechy v polovině pečení (tím vyvětráte i přebytečnou páru).
Teplé jidášky podle chuti potřeme rozehřátým medem.