Recepty Hovězí steak s pečenými bramborami a bylinkovým máslem
Hovězí steak s pečenými bramborami a bylinkovým máslem
| Obtížnost: snadné |
| Počet porcí: 4 |
| Doba přípravy: 150 minut |
| Doba vaření: 60 minut |
Ingredience
Steak
800 g hanger steaku (u nás se tato část masa nazývá „veverka“)
20 ml olivového oleje
drcený pepř
mořská sůl
Pečené brambory
800 g malých brambor
200 g bílé cibule
80 g másla
2 PL rostlinného oleje
100 ml bílého vína
1 PL hladkolisté petržele (jen listy)
sůl
Ochucené máslo
100 g změklého másla
1 lžička dijonské hořčice
1 ančovička
1 stroužek česneku
½ ČL sušených chilli vloček
kůra z 1 ks citronu
1 PL pažitky
Postup přípravy
Maso si odblaníme a nakrájíme na stejnoměrné porce o váze 200 g, potřeme olejem, opepříme a necháme aspoň 2 hodiny odležet, nejlépe přes noc.
Připravíme ochucené máslo. Ančovičku, pažitku a česnek nasekáme nadrobno a spolu s ostatními surovinami spojíme s máslem a zabalíme pomocí potravinářské fólie do válečku, který necháme v lednici ztuhnout.
Brambory si ve slupce dobře omyjeme a předvaříme je v troubě na režim Vaření v páře při 96 °C zhruba 30 minut, dle velikosti brambor (ne úplně doměkka), poté necháme zchladnout. Po vychladnutí si je nakrájíme na plátky cca 1,5 cm tenké . Oloupanou cibuli si nakrájíme na tenké proužky a na polovině dávky másla ji orestujeme do světle hnědé barvy, osolíme, zalijeme vínem, které necháme úplně odpařit, a dáme stranou. Na pánvi si rozehřejeme olej a začneme opékat plátky brambor do zlatavé barvy, poté přidáme máslo a cibuli, promícháme, až se vše spojí, nakonec vmícháme nasekanou petržel.
Maso lehce osolíme a na rozpálené pánvi zprudka opečeme 2 minuty z obou stran. Poté je přendáme na rošt, pod který dáme plech, do středu jednoho steaku zapíchneme pokrmovou sondu a vložíme do předehřáté trouby na režim Pravý horký vzduch, 170 °C, sondu nastavíme na 60 °C. Po upečení necháme maso 2 minuty odpočinout, a potom je nakrájíme na plátky. Plátky masa podáváme s opečenými bramborami a hoblinkou ochuceného másla.