603 330 448 | 725 930 950 | |
callcentrum@exkluzivnispotrebice.cz |
|
Spařovací jednotka - srdce kávovaru
|
|
V dnešním článku se podíváme na “zoubek” spařovacím jednotkám v kávovarech. O co se vlastně jedná a proč jsou tak důležité?
Pohodlně se usaďte s šálkem vaší oblíbené kávy a vychutnejte si dnešní článek.
Dnes se společně podíváme na další důležitou věc, co byste neměli podcenit při výběru nového kávovaru.
V minulém článku jsem popisoval funkci mlýnku a problematiku mletí obecně.
Cesta za dokonalou kávou sice začíná u čerstvé kávy a kvalitního mlýnku, ovšem to je teprve začátek. V případě espressa potřebujeme nějakým způsobem kávu stlačit. U pákových kávovarů je to v celku jasné. Namletou kávu v páce stlačíte ručně temperem. Pákou následně protéká voda o určitém tlaku a určité teplotě. Po každé připravené kávě musíte páku vyčistit. Tato starost ovšem odpadá u automatických kávovarů se spařovací jednotkou. |
Celý proces je takový, že po zvolení určitého nápoje mlýnek automaticky namele přesné množství kávy. Ta “propadne” na část spařovací jednotky, kde je následně stlačena. Během tohoto procesu probíhá ohřev vody a následně přes stlačenou kávu protéká voda. Ta protéká v přesném poměru vůči namletému množství kávy. Dále je zde senzor na doplnění vody / kávy. |
Tlak - aneb čím víc barů, tím víc kávovar
Ze zkušeností z poptávek našich zákazníků víme, že mnoho lidí kouká na to, aby měl kávovar co nejvyšší tlak. Čím víc barů, tím lépe! Není to úplně pravda. Nekupujete si hydraulický lis, ale kávovar. Důležité je, aby kávovar dokázal během spařování tlak udržet. Drtivá většina automatických kávorů má tlak kolem 15 barů. Profesionální pákové kávovary např. v gastro provozech mají tento tlak menší, ale konstantní. Tzv. stejný po celou dobu spařovaní.
|
Čistota půl zdraví
Nyní situaci trošku obrátím a na malou chvilku odbočím k automobilům. Je to jednoduché.
Pokud automobilu nedopřejete pravidelnou údržbu v podobě pravidelné výměny oleje, brzdových destiček apod. tak po nějaké době se to negativně projeví.
Stejné je to s kávovarem. Ten byste měli vždy udržovat čistý. Čistá spařovací jednotka a její prostor, čistý mlýnek, čisté rozvody mléka a pravidelné odvápňování se Vám mnohonásobně vyplatí. Káva bude vždy dobrá a samozřejmě i se to odrazí i na životnosti kávovaru.
O tom jak kávovar čistit si povíme v některém z našich dalších článků. |
KITCHEN point - Jsme největší specializovaný prodejce kuchyňských vestavných spotřebičů a výrobce kuchyňské manufaktury v České republice! Jsme Vaši specialisté ve světě spotřebičů. Mluvíme s Vámi 7 dní v týdnu, třeba i v nočních hodinách.
Rozumíme nejen spotřebičům, ale výrobě celé kuchyně.
Poskytneme Vám to nejlepší poradenství při výběru spotřebičů Miele, Siemens, AEG, Bosch, Electrolux a dalších značek.
Dobrý den, i dnes jsme tu pro Vás až do 23 hod !!! Poraďte se s námi, prozvoňte nebo napište sms: 603 330 448