|
| |
Výběr dřezu snadno a rychle!
|
| |
Jelikož Vám dřez může zdobit kuchyni po mnoho let, je potřeba tuto volbu dostatečně promyslet. |
| |
Plánujete kuchyň snů a právě stojíte před rozhodnutím, jaký dřez je ten pravý? Jak velký dřez zvolit? Na jakou stranu by měl být orientovaný? A z jakého materiálu? Snad Vám dáme na tyto otázky odpověď v následujícím článku.
| |
| |
| V tomto článku se zaměříme nejprve na výběr materiálu, poté si přiblížíme možnosti provedení, hloubky, velikostí i orientace jednotlivých dřezů a nakonec nás čekají možnosti montáže dřezů, jejich přednosti a naopak nevýhody. Teď už se pojďme podívat na jednotlivé možné materiály dřezů a jejich největší klady. |
| |
1. MATERIÁL | |
| |
Keramické dřezy jsou elegantní a nadčasové, také jejich údržba je velice snadná. Povrch keramických dřezů je neporézní, nedrží se na něm tak žádné nečistoty, je také odolný vůči pachům i oděru a nárazu. Tyto dřezy mají vynikající odolnost vůči působení tepla a agresivními chemikáliemi.
- Příjemný materiál
- Vysoká odolnost vůči nárazu
- Mimořádná teplotní odolnost
- Chemická odolnost
- Chemická nezávadnost – díky povrchu je tak méně náročný na údržbu
- Stálobarevnost – nežloutne ani nebledne
- Tuhost – díky masivnímu materiálu je omezeno přenášení vibrací
| |
| |
| Oblíbenějšími se postupně stávají dřezy granitové. K největším výhodám granitových dřezů patří především vysoká odolnost vůči poškrábání, v případě, že se škrábance vytvoří, nejsou znatelné, jelikož granit je probarvený v celé své tloušťce. Dalším plusem je nenáročná údržba i odolnost vůči mechanickému poškození a vysokým teplotám. - Moderní design
- Odolnost vůči škrábancům
- Antibakteriální složení zamezuje růstu bakterií a plísní a je tak hygieničtější
- Díky malé pórovitosti je i údržba snadná
|
| |
K stále nejoblíbenějším dřezům patří nerezové. Je to dané především jejich vysokou hygieničností a nenáchylností k usazování nečistot. Výhodami těchto dřezů jsou v první řadě cenová dostupnost, odolnost vůči vysokým teplotám, dlouhá odolnost proti korozi, snášejí veškeré běžné chemické přípravky a saponáty, na druhou stranu jsou oproti granitovým dřezům náchylné na poškrábání a usazování kapek vody. Pokud zvolíte tento dřez, určitě dejte přednost hrubšímu plechu, ideálně alespoň 0,8 mm, poměr chrom:nikl 18:10. - Jednoduché čištění – hladký povrch
- Vysoká odolnost proti korozi a vysokým teplotám
- Pružnost
- Cenová dostupnost
| |
| |
| Poslední možností je dřez vyrobený z materiálu tectonit. Tento materiál je lehký, přesto pevný a odolný. Jedná se o směs 100% recyklovatelného materiálu z pryskyřic, skelných vláken a dalších komponent. Tectonitové dřezy jsou odolné vůči nárazu, vysokým teplotám, poškrábání, usazování nečistot, ale také proti chemikáliím a kyselinám. Tyto dřezy jsou designově velmi zajímavé a nabízí velké množství velikostí i provedení. - Odolnost vůči oděrům
- Snadná údržba
- Zajímavý design
|
| |
| |
2. VELIKOST DŘEZU, HLOUBKA, PROVEDENÍ | |
| |
Pokud máme vybraný materiál, dalším kritériem pro výběr dřezu je jeho velikost. Velikost dřezu se bude odvíjet od šířky spodní skříňky. Při volbě hloubky dřezu je důležitá Vaše výška, pro člověka s vysokou postavou bude nepraktický hluboký dřez, jelikož by ho z ohýbání mohla začít bolet záda. Ideální hloubka je 18-20 cm, umyjete v něm bez problému velké hrnce i plechy. Co se typu dřezu je potřeba brát v potaz nejen design, ale hlavně praktičnost dřezu.
| |
| |
| Jednodřez je vhodný mladé rodiny, jednotlivci, hodí se do menších kuchyní, kanceláří, kuchyní s myčkou, je však potřeba brát v potaz, jak velké nádobí se vejde do myčky Dřez s vaničkou nabízí možnost odkapu a rozmrznutí masa přímo ve vaničce, ideální opět do kuchyní s menšími možnostmi, či do velké kuchyně s myčkou Dřez s odkapem je nejžádanějším typem dřezu, je vhodný do každé kuchyně, design odkapových ploch může být hladký či s drážkou. Dřez s vaničkou a odkapem lze navíc doplnit o krájecí desku, odkap nádobí, cedící misku, je možné zvolit různé velikosti, provedení i materiály Dvojdřez je vhodný do větších kuchyní. Dvojdřez s odkapávací plochou disponuje už dostatečným místem pro odkap, je vhodný především do velkých kuchyní. Posledním možným provedením je rohový dřez. Tento typ dřezu umožňuje volit různá provedení, a to s odkapem, bez, s vaničkou, či jakkoliv kombinovat, je velice variabilní
|
| |
3. ORIENTACE DŘEZU | |
Teď je na řadě volba orientace dřezu. Ta už je pouze osobní volbou, pravý dřez má mycí vanu napravo, odkap nalevo, levý dřez má hlavní vanu nalevo, odkapávací plochu vpravo a záleží jen na Vás, co považujete za praktičtější.
| |
| |
| 4. MONTÁŽ |
| |
| První možností je horní usazení dřezu, tato montáž patří k nejběžnějším, jedná se o nejsnadnější typ montáže, dřez se upevní pomocí silikonu, nevýhodou však je, že v místě spoje se mohou usazovat nečistoty. Při horní montáži je možné zvolit netradiční, designově čistší druh montáže – montáž s přesahem. Při této montáži je dřez zasazen do předem vyfrézované drážky, a přesahuje tak pouze svou tloušťkou, jelikož má speciálně plochý okraj, který skvěle přilne k pracovní desce. Druhou variantou je spodní montáž, která je velice efektní a praktická na údržbu, jde o montáž pod pracovní desku. Největší výhodou tohoto druhu montáže je právě praktičnost, jelikož nedochází k usazování nečistot pod okrajem, vše snadno smetete přímo do dřezu. Spodní montáž není vhodná pro dřevěné desky, jelikož by mohlo dojít k jejich předčasnému poškození.
|
| |
Integrovaná montáž neboli montáž do roviny je nejelegantnějším řešením. Tento typ montáže je však o něco komplikovanější, do desky se vyfrézuje drážka, do které se zapustí dřez a tvoří tak s deskou jednu linii, působí tak velmi čistě. Integrovaný dřez je nejvhodnější pro desky z přírodního kamene. Celoplošná montáž už se téměř nevyužívá. Dřezový systém nahrazuje z části pracovní desku a narušuje tak linku kuchyňské desky, proto se od této instalace už upouští.
| |
| |